Masopustní neděle

Tento článek fanouškům genealogie pomůže s výpočtem dat, pokud v matrikách najdeme zápis o datu v nejistém spojení například „narozen o masopustní neděli“.

V jihočeském archivu matrice narozených pro farnost Suchdol nad Lužnicí jsem nalezla zápis o narození Matěje Šnokhause, který se vymyká běžným zápisům dvěma způsoby. Je zapsán dodatečně a datum křtu bylo uvedeno slovně, rok číselně. Jelikož byl zápis o křtu dopsán do knihy až tři roky po narození, nikdo si nevybavil datum, ale rodina si pamatovala, že v roce 1715 v době narození právě vrcholil masopust a byla neděle.

Přepis: z Klikowa / NB tak dlouho ge nedal zapsati / 1715 / W masopustni nediely okrztieno ditie gmenem Matieg otec geho gest Girźik Ssnokhous, materź Marie, Levans Girźik Nowotny z Sukdola, Tests: Rozina manźelka geho,

Překlad: z Klikova / nota bene tak dlouho je nedal zapsat / 1715 / O masopustní neděli bylo pokřtěno dítě jménem Matěj, otec jeho byl Jiřík Šnokhaus a matka jeho Marie. Kmotři Jiřík Novotný a jeho žena Rozina ze Suchdola

Kdy byla masopustní neděle v roce 1715?

Masopust začíná po Třech králích, tedy 7. ledna, a jeho konec je pohyblivý, neboť se uzavírá ve vztahu k Velikonocům – je stanoven na masopustní úterý, v den před Popeleční středou. Masopustní neděle je nedělí před masopustním úterým. Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, tj. prvním úplňku po jarní rovnodennosti 21. března. Datum Popeleční středy připadá na 40. den před Velikonocemi, ale do těch 40 dnů nejsou započítány neděle, proto připadá Popeleční středa na 46. den před Velikonoční nedělí.

Vyhledávač roků u Bédi nám pomůže zjistit, kdy byla Velikonoční neděle v roce 1715. Ten rok byla velikonoční neděle 21. dubna.

21. duben minus 46 dní je 6. března. 6. března 1715 byla popeleční středa, 5. března masopustní úterý.

Masopustní neděle byla 3. března 1715.